Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam ją za cudny żółty kolor :)
Składniki:
kapusta pekińska | 1 mała główka |
ryż ugotowany na sypko | 1/2 szklanki |
ananas | 1/2 świeżego lub z puszki |
melon (np. galia) | 1/2 |
majonez (użyłam sojowy) | 4 łyżki |
kurkuma sproszkowana | 1/4 łyżeczki |
pieprz, sól | do smaku |
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem.
5 komentarzy:
mniam! kocham takie sałatki!
mmm... kupiłaś mnie tym przepisem!
Czyta się ten przepis smakowicie :)
Dlaczego tunczyk z puszki nie jest zdrowy?
Tuńczyk jest jedną z ryb, w których mięsie może znajdować się stosunkowo dużo rtęci. Wynika to głównie z faktu, że jest to długo żyjąca ryba drapieżna - w wyniku zjadania przez nią innych ryb następuje kumulacja rtęci. Oczywiście dużo zależy od stopnia zanieczyszczenia wody w danym akwenie.
Prześlij komentarz