Dziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)
Składniki:
cukinia | 2 małe szt, około 400g |
mąka kukurydziana lub jaglana | 1,5 szklanki |
mielone siemię lniane | 1 łyżeczka |
sól | 0,5 łyżeczki |
kurkuma, słodka papryka woda gazowana | szczypta 100 ml |
olej do smażenia | kilka łyżek |
(kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) |
Przygotowanie:
Cukinie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, siemię lniane, sól, przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać.
Na patelni (najlepiej z powłoką teflonową lub ceramiczną) rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nakładać dosyć cienkie placki (około 0,5 cm). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.
4 komentarze:
pysznie:)
Dziękuję za udział w akcji :)
mają tak piękny kolor, że po zjedzeniu choćby jednego na pewno pojawi się uśmiech na twarzy :)
Bardzo apetyczne:)
Czy można pominąć mąkę kukurydzianą?
Prześlij komentarz