poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj)


Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności :)  Po wyjęciu z piekarnika były bardzo chrupiące, jeśli takie lubicie trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. My chciałyśmy sprawdzić jak zachowają się w normalnych warunkach, więc  nie chowałyśmy ich do puszki. Po kilku dniach leżenia w oczekiwaniu na lukrowanie trochę zmiękły, ale nie rozpadają się i nie kruszą. Jednak jeśli mają zawisnąć na choince to lepiej upiec podwójną ilość, bo w tajemniczy sposób znikają i mam obawy czy zdążymy nimi udekorować choinkę ;)





Składniki:


mąka gryczana200 g
mąka ryżowa lub jaglana100 g
margaryna bezmleczna100 g
miód (sztuczny lub naturalny)200 g
proszek do pieczenia0,5 łyżeczki
migdały lub orzechy nerkowca 75 g
siemię lniane mielone 2 łyżeczki
karob mielony lub kakao2 łyżeczki
cukier puder waniliowy10 g
imbir, cynamonpo 0,5 łyżeczki
kolendra, goździki, kardamonpo 0,25 łyżeczki
aromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropli

Użyłam mąki gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. 

Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. 




Przygotowanie:

Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. 
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić.




Słodki PrezentŚwiąteczne słodkości! Wigilia 2014
Korzenne przysmaki
zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Marta pisze...

Przepiękne pierniczki :) Zabieram kilka do porannej kawki ;)