niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj)

Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.




Składniki:

kleik ryżowy dla niemowląt
85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna100g
cukier puder50g
proszek do pieczenia bezglutenowy 
mąka bezglutenowa Mix it
0,5 łyżeczki
100 g
ekstrakt waniliowykilka kropli
syrop daktylowy3 łyżki
karob mielony2 łyżki
siemię lniane mielone0,5 łyżeczki
woda1 łyżka
cynamon0,5 łyżeczki
powidła śliwkowekilka łyżek

Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.
Karob można zastąpić kakao lub rozpuszczalną kawą typu cykoria instant.
Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu. 
Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.

Przygotowanie:

Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. 

Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

7 komentarzy:

Szefowa Kuchni pisze...

Szukam inspiracji na wypieki bezlaktozowe i bezglutenowe z racji świątecznego gościa.
Napisz mi proszę gdzie kupujesz taką margarynę?

Unknown pisze...

W supermarkecie można wyszukać bezmleczne produkty - Maryna, Palma w zielonym opakowaniu. Oczywiście zawsze trzeba sprawdzić skład czy nie dodali serwatki czy jogurtu, skład Palmy różni się w zależności od producenta. Do kruchych ciasteczek dobry jest też olej kokosowy.

Unknown pisze...

Świetnie wyglądają :)
Pozdrawiam

Foodmania pisze...

genialne ciasteczka, a wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę sięgnąć po jedno, czy dwa ;)

TheArixes pisze...

piękne

gin pisze...

Mmm, wyglądają cudownie :)

Unknown pisze...

Jutro je upiekę
Duży plus za przepis i dokładny opis co czym zastąpić!