Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)
Składniki:
mąka ryżowa drobno mielona | 300 g |
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka | 200 g |
mąka z niepalonej gryki | 100 g |
siemię lniane mielone | 2 łyżki |
drożdże instant | 1 torebka 7g |
sól | 1 łyżeczka |
powidła śliwkowe | 3 łyżki |
śliwki suszone | 100 g |
mleko roślinne np. sojowe | 250 ml |
olej | 3 łyżki |
błonnik gryczany (niekoniecznie) | 2 łyżki |
karob mielony | 3 łyżeczki |
cynamon | 0,5 łyżeczki |
Zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej.
Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant.
Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie:
Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)
Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm)
Odstawić w ciepłe miejsce (około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka)
2 komentarze:
Witam,
czy mąkę ryżową można zastąpić innym rodzajem ?
Synek ma alergię na ryż:)
Witam, mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą. Można też użyć tylko mąki gryczanej i skrobii ziemniaczanej. Np. jak tutaj: glodnyalergik.blogspot.com/2014/10/chleb-gryczany-bez-glutenu-mleka-i-jajek.html
Prześlij komentarz