środa, 27 sierpnia 2014

Krupnik z kaszą jaglaną i świeżymi pomidorami (bez glutenu, mleka i jajek)

Krupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :)





Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchew 3 sztuki
kalafior około 1/4 główki
seler 1 mały
filet z kurczaka lub indyka      około 200 g
liść laurowy 2 szt
majeranek szczypta
sól, pieprz, kurkuma do smaku (lub bezglutenowa kostka rosołowa)
kasza jaglana
olej lub oliwa z oliwek
0,5 szklanki
1 łyżeczka
świeże dojrzałe pomidory 3 sztuki
liście bazylii


Przygotowanie:


Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mięso, kalafiora, przyprawy, olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy.
Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym.


Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną bazylią.





Pora na pomidora!

2 komentarze:

samazlodycz pisze...

tych świeżych pomidorków zimą najbardziej żal...

Kasia Jastrzębska | Pełny talerz pisze...

Jak prababci, to musi być świetny. :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)