Krupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :)
Składniki:
|
Przygotowanie: |
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mięso, kalafiora, przyprawy, olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy.
Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym.
Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną bazylią.
2 komentarze:
tych świeżych pomidorków zimą najbardziej żal...
Jak prababci, to musi być świetny. :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
Prześlij komentarz