środa, 27 sierpnia 2014

Miruna patagońska w chrupiącej panierce (bez bułki, glutenu, jajek)

Miruna patagońska jest warta polecenia ze względu na delikatne białe mięso, łagodny aromat i małą ilość ości. Bardzo smakuje dzieciom :) Smak plasuje się pomiędzy dorszem a pangą, ale od tej ostatniej jest zdecydowanie zdrowsza. Od czasu gdy zobaczyłam film jak panga hodowana jest w wietnamskich rzekach-ściekach, nigdy jej nie tknę i staram się kupować wyłącznie ryby z połowów oceanicznych lub krajowych hodowli. Miruna spełnia ten warunek, bo łowiona jest w okolicach Chile, Argentyny i Nowej Zelandii, gdzie wody są raczej czyste, więc zawiera mniej rtęci i dioksyn niż ryby z Bałtyku. 

Sekretem chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej jest dodatek mielonego siemienia lnianego - dzięki niemu dobrze trzyma się podczas smażenia, jest krucha i delikatna. 



Składniki:

filet z miruny 500 g
mąka kukurydziana 3 łyżki
siemię lniane mielone odtłuszczone 2 łyżki
słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
tymianek  1/2 łyżeczki
sól około 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety rozmrozić, opłukać i osuszyć. Lekko oprószyć solą z obu stron.
Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, papryką i roztartym tymiankiem. Obtaczać kawałki ryby w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krupnik z kaszą jaglaną i świeżymi pomidorami (bez glutenu, mleka i jajek)

Krupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :)





Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchew 3 sztuki
kalafior około 1/4 główki
seler 1 mały
filet z kurczaka lub indyka      około 200 g
liść laurowy 2 szt
majeranek szczypta
sól, pieprz, kurkuma do smaku (lub bezglutenowa kostka rosołowa)
kasza jaglana
olej lub oliwa z oliwek
0,5 szklanki
1 łyżeczka
świeże dojrzałe pomidory 3 sztuki
liście bazylii


Przygotowanie:


Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mięso, kalafiora, przyprawy, olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy.
Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym.


Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną bazylią.





Pora na pomidora!