Dawno temu, gdy zaczęła się moda na poduszki wypełnione łuską gryki żałowałam, że nie można nigdzie kupić jej w postaci mielonej - przeznaczonej do spożycia. Cóż, jako farmaceutka zdecydowanie bardziej wierzę w zdrowotne efekty doustnego przyjmowania łuski gryki, niż wynikające ze spania na wypełnionych nią materacach czy poduszkach. ;) Przecież to tak łatwo dostępne, a jednocześnie przebogate źródło błonnika, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dlatego dzisiaj, jak tylko zobaczyłam błonnik gryczany w sklepie, musiałam go kupić do przetestowania.
Spodziewałam się, że będzie miał bardzo wyrazisty smak i zapach, a w związku z tym będzie trudno go przemycić do potraw. Okazuje się, że smak ma prawie neutralny, z minimalną nutką goryczy. Błonnik gryczany da się zjeść jako dodatek do jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu. Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz kruchych ciastek wieloziarnistych.
![]() |
mikronizowana łuska gryki ma ciemnobrunatny kolor |
Przyjrzyjmy się bliżej co zawiera łuska gryki:
- minerały zawierające: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan i selen.
- krzem - wzmacniający kości, włosy i paznokcie, zapobiegający kamicy nerkowej
- sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) - niezbędnych dla prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza metabolizmu węglowodanów.
- flawonoidy - głównie rutynę, która pewnie kojarzy się Wam z preparatami mającymi wzmacniać odporność. Niestety jak dotąd żadne badania nie potwierdziły, że rutyna zapobiega przeziębieniom, warto jednak przyjmować ją ze względu na jej właściwości uszczelniające naczynia krwionośne - to dobry suplement dla osób borykających się z problemem kruchych, pękających naczynek. Oprócz tego flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne, łagodnie rozkurczowe na mięśnie gładkie i moczopędne. Flawonoidy zawarte w gryce mają bardzo silne właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przez co przypisuje się im działanie zapobiegające nowotworom i opóźniające procesy starzenia.
- błonnik - składający się z celulozy i ligniny, pęczniejący pod wpływem wody, regulujący pasaż jelitowy i zapobiegający zaparciom.
Dieta z dużą zawartością błonnika polecana jest osobom cierpiących na wiele schorzeń przewodu pokarmowego, w tym celiakię. Niestety nietolerancja glutenu zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelit, więc antynowotworowe właściwości łuski gryki interesują mnie tym bardziej.
Jutro piekę razowy chleb gryczany :)
Jeśli macie pomysły na wykorzystanie łuski gryczanej, to proszę podzielcie się :)
PS.
chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj
PS.
chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz