Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy | 500 g |
karob mielony | 2 łyżeczki |
popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa | 1 szklanka |
cukier (najlepiej brązowy) | 1 łyżeczka |
sól | 1 łyżeczka |
drożdże instant | 7 g |
olej (użyłam rzepakowy) | 3 łyżki |
woda | 1 szklanka |
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 1 szklanka |
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
7 komentarzy:
No, no chleb wyrósł niczego sobie. Gratuluję. Mam pytanie: jakiej wielkości masz keksówkę, bo muszę jakąś zakupić i chciałabym wiedzieć mniej więcej jaką wybrać? I jeszcze jedno pytanie: mieszankę mąk bezglutenowych jaką mąką lub mąkami zastąpić?
Dziękuję bardzo :) Keksówkę mam o wymiarach 35 x 12 cm, z tej ilości ciasta wyszło mi oprócz tego kilka bułeczek - zawsze mam w zapasie małe silikonowe foremki na ewentualne nadwyżki. Do wypieku chleba świetna jest mąka z sorgo, tapioka. Gotowe mieszanki bazują zwykle na skrobi kukurydzianej z dodatkiem gumy guar.
Ostatnio piekłam pumpernikiel z mąki gryczanej, mąki i skrobi kukurydzianej. Polecam, bardzo smaczny. Jeśli ma być lżejszy to można zmienić proporcje i dać 2 szklanki skrobi kukurydzianej i po pół szklanki mąki z gryki i kukurydzy.
Piękny chlebek. W przepisie jest połączyć składniki suche, dodać wodę ... a kiedy w takim razie dodać mleko wyszczególnione w składnikach ? Czy mąkę miks można zastąpić własną mieszanką ?
p
Witam i przepraszam za długi brak odpowiedzi - przerwa wakacyjna ;)
Mleko dodajemy razem z wodą, poprawiłam opis, dzięki za zwrócenie uwagi :)
Mam w planach zebrać w osobny post różne propozycje mieszanek mąk bezglutenowych, wkrótce pojawi się na blogu ;)
Jeśli robimy własne mieszanki, to trzeba pamiętać o dodatku składnika zapewniającego odpowiednią lepkość - np. siemienia lnianego, łupin babki itp. więcej na ich temat w zakładce "Porady i triki"
Zrobiłam ten chlebek - wyszedł rewelacyjny. Nawet mój niejadek zjadł 2 bułki :) Ciasta wystarczyło na spory chlebek i bułeczki
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
Witam, a czym można zastąpić amarantusa ? Mój mały alergik jeszcze go nie próbował i szczerze mówiąc nie wiem co to jest ;)
Prześlij komentarz