Składniki:
| margaryna bezmleczna | 100 g |
| cukier puder | 1/2 szklanki |
| mąka kukurydziana | 1/2 szklanki |
| mąka gryczana | 1/4 szklanki |
| skrobia kukurydziana (lub tapioka) | 1/2 szklanki |
| wiórki kokosowe | 1/2 szklanki |
| siemię lniane mielone | pół łyżeczki |
| proszek do pieczenia bezglutenowy | 1 łyżeczka |
| mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) |
1 1/2 szklanki |
| aromat waniliowy | kilka kropli |
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, aromat.
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

1 komentarz:
wyjątkowo apetyczne !!!
Prześlij komentarz