Jaja
Białko jaja jest jednym z najczęściej uczulających alergenów.
Składniki, których trzeba unikać przy alergii na jaja:
●
jaja, masa jajowa, jaja w proszku
●
białko jaja, białko jaja w proszku
●
żółtka jaja, żółtka w proszku
●
izolowane białka: albumina, owalbumina,
owaglobulina, owomucyna
●
lizozym z białka jaja kurzego (dodawany jako
konserwant niektórych serów żółtych)
Grupy potencjalnie niebezpiecznych produktów:
●
majonezy, sosy
●
wypieki (ciasta, ciasteczka, biszkopty, bezy,
pączki, itp.)
●
pieczywo (niektóre rodzaje bułek zawierają jaja)
●
makarony, kluski, naleśniki
●
desery (puddingi, lody, tiramisu, gotowe mleczne
desery ryżowe itp.)
●
jogurty z dodatkiem biszkoptów
●
słodycze (np. ptasie mleczko, batoniki np typu
Snickers, Milky Way, chałwa, nadzienie z likierem jajecznym typu adwokat)
Jeśli objawy alergii na białko jaj są umiarkowane i nie zagrażają wstrząsem anafilaktycznym, można po konsultacji z lekarzem spróbować podawania samego żółtka lub jajeczek przepiórczych. Część osób uczulonych na białko jaja toleruje żółtka (żółtko od białka najlepiej rozdzielać po ugotowaniu, surowe żółtka przepłukać kilkakrotnie wodą). Niektóre osoby mogą zastąpić jaja kurze przepiórczymi - zamiast 1 szt trzeba użyć 3-4 jajeczek przepiórczych.
Jeśli objawy alergii na białko jaj są umiarkowane i nie zagrażają wstrząsem anafilaktycznym, można po konsultacji z lekarzem spróbować podawania samego żółtka lub jajeczek przepiórczych. Część osób uczulonych na białko jaja toleruje żółtka (żółtko od białka najlepiej rozdzielać po ugotowaniu, surowe żółtka przepłukać kilkakrotnie wodą). Niektóre osoby mogą zastąpić jaja kurze przepiórczymi - zamiast 1 szt trzeba użyć 3-4 jajeczek przepiórczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz