Składniki:
herbatniki bezglutenowe np. petit beurre | 400 g |
masło | 150 g |
tłusty twaróg mielony | 750 g |
cukier puder | 1 szklanka |
skórka cytryny | 2 łyżeczki |
ekstrakt waniliowy | 2 łyżeczki |
jajka | 3 szt kurze lub 10 przepiórczych |
śmietana kremówka | 3/4 szklanki |
sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna | 50 ml 200 ml |
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić na dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach. Przykryć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem.
Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić.
Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce), polać wierzch sernika.
3 komentarze:
mniam, jakie pyszności! :)
A mam pytanie, jakia duza ma byc tortownica?
Ta miała 24 cm i wyszedł dosyć wysoki, można użyć też większej.
Prześlij komentarz