Składniki:
batat (słodki ziemniak) | 1 mała szt. |
jabłko | 1 szt. |
cukier (lub miód, syrop z agawy) | 1 łyżeczka |
cynamon |
Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, czy patatami to bulwy tropikalnej rośliny o nazwie wilec ziemniaczany. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają węglowodany (około 20%) i białko (około 2%), witaminy z grupy B i witaminę C. Odmiany o pomarańczowym miąższu zawierają dużą dawkę beta karotenu - większą niż np. dynia i w związku z tym polecane są osobom z suchą, wrażliwą i bladą cerą. Warto sięgać po nie aby przygotować skórę na letnie słońce.
Bataty mają łagodny smak i pasują zarówno do dań na słodko jak i na słono. Bardzo rzadko są powodem uczuleń, więc polecam alergikom.
Przygotowanie:
Batata umyć, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 20 minut).
Jabłko obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć w miseczce (ceramicznej lub szklanej), posypać cukrem i szczyptą cynamonu. Przykryć spodkiem i upiec w kuchence mikrofalowej ( około 2 minuty na pełnej mocy)
Ugotowany słodki ziemniak obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Wymieszać z pieczonym jabłkiem. W razie potrzeby dosłodzić syropem lub miodem.
Można podać z dodatkiem ryżu, w każdej wersji smakuje świetnie :)
1 komentarz:
ciekawe połączenie:)
Prześlij komentarz