Pyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła.
Składniki: mąka kukurydziana |
2 szklanki |
margaryna bezmleczna | 1 kostka |
cukier puder | 1 łyżka |
cukier waniliowy | 1 torebka |
5 jabłek | |
rodzynki, cynamon - wg uznania | |
cukier - do smaku Przygotowanie: |
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką kukurydzianą. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części (uformować dwie kulki). Włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.
Formę (może byż tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia)
1 komentarz:
wygląda apetycznie
Prześlij komentarz