Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek)
Testowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :)
Składniki:
bakłażan
1 szt
sól
pół łyżeczki
pieprz czarny
szczypta
papryka słodka
pół łyżeczki
mąka kukurydziana
3 łyżki
siemię lniane mielone
1 łyżka
woda
około pół szklanki
Przygotowanie: Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz