poniedziałek, 22 grudnia 2014

Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj)

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).
Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)



Składniki:


batat (słodki ziemniak)400 g
jabłko1 duża szt
mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g
olej4 łyżki
soda1 łyżeczka
cukier puder2/3 szklanki
cukier waniliowy2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
kolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczki
karob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki
1/4 szklanki


do dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noski


Przygotowanie:

Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)
Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia.

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014 Słodki Prezent
Korzenne przysmaki
zBLOGowani.pl

Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj)


Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności :)  Po wyjęciu z piekarnika były bardzo chrupiące, jeśli takie lubicie trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. My chciałyśmy sprawdzić jak zachowają się w normalnych warunkach, więc  nie chowałyśmy ich do puszki. Po kilku dniach leżenia w oczekiwaniu na lukrowanie trochę zmiękły, ale nie rozpadają się i nie kruszą. Jednak jeśli mają zawisnąć na choince to lepiej upiec podwójną ilość, bo w tajemniczy sposób znikają i mam obawy czy zdążymy nimi udekorować choinkę ;)





Składniki:


mąka gryczana200 g
mąka ryżowa lub jaglana100 g
margaryna bezmleczna100 g
miód (sztuczny lub naturalny)200 g
proszek do pieczenia0,5 łyżeczki
migdały lub orzechy nerkowca 75 g
siemię lniane mielone 2 łyżeczki
karob mielony lub kakao2 łyżeczki
cukier puder waniliowy10 g
imbir, cynamonpo 0,5 łyżeczki
kolendra, goździki, kardamonpo 0,25 łyżeczki
aromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropli

Użyłam mąki gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. 

Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. 




Przygotowanie:

Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. 
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić.




Słodki PrezentŚwiąteczne słodkości! Wigilia 2014
Korzenne przysmaki
zBLOGowani.pl

środa, 17 grudnia 2014

Konkurs Świąteczny :)

Zapraszamy do wzięcia udziału w świątecznym konkursie Głodnego Alergika :)

Wystarczy że: 

1. Polubisz stronę Głodny Alergik na Facebook'u, albo będziesz obserwować profil głodny alergik w Google+ lub glodny.alergik na Instagramie.

2. W komentarzu pod konkursowym postem (na blogu, FB, Google+ lub Instagramie) napiszesz jakie produkty wykluczone są w Twojej diecie.

Na wpisy czekamy do 21 grudnia godz. 24:00. 

Jednemu z uczestników przyznamy nagrodę - zestaw, w skład którego wchodzi: Emolientowy krem do twarzy i ciała Ciało+ Solutions 
oraz witaminowe suplementy diety APTEO. 

Zapraszamy :)



poniedziałek, 22 grudnia


Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i ogłaszamy wynik :)

Nagrodę wygrał: 

@arthur_von_zellstoff (zgłoszenie przez instagram)

Gratulacje :)




niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek)


Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)
Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia.  Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)



Składniki:

kleik ryżowy dla niemowląt
85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna100g
cukier puder50g
mak mielony20g (3 łyżki)
migdały mielone50g
mąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100g
proszek do pieczenia bezglutenowy  0,5 łyżeczki
ekstrakt waniliowykilka kropli
miód płynny (sztuczny lub pszczeli)3 łyżki
łupiny babki jajowatej (np. Ispagul)0,5 łyżeczki
woda1 łyżka

Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką  ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą. 
Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. 
Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. 
Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g.


Przygotowanie:

Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.





Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Słodki Prezent
zBLOGowani.plWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj)

Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.




Składniki:

kleik ryżowy dla niemowląt
85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna100g
cukier puder50g
proszek do pieczenia bezglutenowy 
mąka bezglutenowa Mix it
0,5 łyżeczki
100 g
ekstrakt waniliowykilka kropli
syrop daktylowy3 łyżki
karob mielony2 łyżki
siemię lniane mielone0,5 łyżeczki
woda1 łyżka
cynamon0,5 łyżeczki
powidła śliwkowekilka łyżek

Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.
Karob można zastąpić kakao lub rozpuszczalną kawą typu cykoria instant.
Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu. 
Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.

Przygotowanie:

Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. 

Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

wtorek, 9 grudnia 2014

Placki z cukinii (bez glutenu, mleka i jajek)

Dziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)


Składniki:


cukinia 2 małe szt, około 400g
mąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklanki
mielone siemię lniane1 łyżeczka
sól0,5 łyżeczki
kurkuma, słodka papryka
woda gazowana
szczypta
100 ml
olej do smażeniakilka łyżek
(kokosowy, ryżowy lub rzepakowy)


Przygotowanie:

Cukinie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, siemię lniane, sól, przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać. 
Na patelni (najlepiej z powłoką teflonową lub ceramiczną) rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nakładać dosyć cienkie placki (około 0,5 cm). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.


Niski IG czyli świadome odżywianieZimowy obiad wegańskiWegetariański obiad IV

piątek, 5 grudnia 2014

Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek)


Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)


Składniki:


mąka ryżowa drobno mielona300 g
skrobia ziemniaczana, kukurydziana
lub tapioka
200 g
mąka z niepalonej gryki100 g
siemię lniane mielone2 łyżki
drożdże instant1 torebka 7g
sól 1 łyżeczka
powidła śliwkowe3 łyżki
śliwki suszone 100 g
mleko roślinne np. sojowe250 ml
olej3 łyżki
błonnik gryczany (niekoniecznie)2 łyżki
karob mielony 3 łyżeczki
cynamon 0,5 łyżeczki

Zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej.
Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant.
Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.


Przygotowanie:

Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)
Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm)
Odstawić w ciepłe miejsce (około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka)



czwartek, 4 grudnia 2014

Łosoś w tymianku smażony na oleju kokosowym (bez glutenu, jajek)


Gdyby zapytać co moje dzieci chciałyby na obiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "Łososia!" To jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie -  zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega-6, które zwiększają odporność, wspierają prawidłowy rozwój mózgu i wzroku.


Olej kokosowy odkryłam całkiem niedawno,  poszukując lepszego tłuszczu do smażenia niż olej rzepakowy. Ze względu na swój skład tłuszcz kokosowy jest odporny na wysoką temperaturę, podczas smażenia nie powstają w nim szkodliwe substancje.  Jednocześnie jest bezpieczny nawet dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zawiera około 50% kwasu laurynowego, który naturalnie występuje też w mleku matki. Kwas laurynowy ma wiele dobroczynnych właściwości - wspomaga odporność i pomaga zwalczać chorobotwórcze bakterie i wirusy. Podobne właściwości ma kwas kaprylowy, który ma oprócz tego właściwości przeciwgrzybicze. Olej kokosowy polecany jest przy chorobach przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa, Crohna), cukrzycy, alergiach (oczywiście nie używać w przypadku uczulenia na orzechy kokosowe) i obniżonej odporności. Można używać go też do pielęgnacji skóry.
W temperaturze poniżej 25 stopni olej ten ma postać stałą, dlatego nazywany jest też masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany, przetworzony olej, który jest bezwonny i bezsmakowy lub zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny kokosowy aromat.


Składniki:
filet z łososia bez skóry (najlepiej z dzikiego łososia)
sól
tymianek
olej kokosowy do smażenia 

W przypadku uczulenia na kokos do smażenia najlepiej użyć oleju rzepakowego lub ryżowego.

Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć. Posolić, oprószyć tymiankiem (dla młodszych dzieci tymianek można rozetrzeć). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron do lekkiego przyrumienienia.

Wspomagam odporność

wtorek, 2 grudnia 2014

Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym



W chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy.

Składniki:

kalarepka1 szt
papryka czerwona1 szt
papryka żółta1 szt
seler naciowykilka łodyg
cukinia1 szt
przyprawy: sól, papryka słodka,
kolendra, oregano, majeranek, pieprz
lub ulubiona przyprawa grillowa
olej lub oliwa z oliwek 2 łyżki

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy.
Cukinie i selera naciowego kroimy na plasterki, kalarepkę "na zapałkę", paprykę w kwadraty.
Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy.
Przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do lekkiego przyrumienienia.







Wegetariański obiad IV

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek. 

Uwaga bezglutenowcy!
Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej


Składniki:
mąka z ciecierzycy
2 szklanki
skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
(lub kukurydziana albo tapioka)
drożdże instant1 torebka (7g)
olej3 łyżki
woda lub mleko sojowe2 szklanki
siemię lniane mielone3 łyżki
sól1 łyżeczka
suszone pomidory w płatkach
kolendra mielona
3 łyżki
1/2 łyżeczki
natka pietruszki
pestki słonecznika (niekoniecznie) 
1 łyżeczka
1/2 szklanki


Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około 30 stopni) do wyrośnięcia  na 40 minut - do jednej godziny. 
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.


Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem

Kruchy, soczysty i delikatny schab według przepisu Babci Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :)



Składniki:

schab bez kości około 1 kg
suszony majeranek  2 łyżki
czosnek 5 ząbków
sól pół łyżeczki
olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki

Przygotowanie:

Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Czosnek drobno posiekać, obsypać schab z każdej strony. Na koniec posypać majerankiem.
Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu.