poniedziałek, 3 listopada 2014

Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek)

Tym razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;) 


Składniki:
mąka ryżowa
skrobia ziemniaczana

lub kukurydziana, tapioka
300 g

200 g
drożdże instant 1 torebka
cukier (najlepiej brązowy)1 łyżka
sól1 łyżeczka
olej lub oliwa3 łyżki
woda lub mleko roślinneokoło 1,5 szklanki
siemię lniane mielone 2 łyżki


pomidorki koktajlowe (cherry)
oliwki czarne i zielone 
rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskie

Jeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno kurze lub 4 przepiórcze.
Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą.

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1 szklankę ciepłej wody lub mleka roślinnego (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać więcej wody.

Dodać posiekane zioła. Wymieszać, przełożyć do  foremek lub nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pomidorki i oliwki.

Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni C.
Ciasto na bazie mąki ryżowej jest dosyć blade, więc przed pieczeniem dobrze jest posmarować powierzchnię specjalnym "kisielem" - przepis znajdziecie tutaj Piec w temp. 210 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 190 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.