czwartek, 24 lipca 2014

Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek)

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. Bułki urosły całkiem ładnie :) 


Składniki:

bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g
dynia świeża lub mrożona  100 g
mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml
drożdże instant 1 torebka
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki
czarny sezam
siemię lniane mielone
3 łyżki
1 łyżka

Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki.

Przygotowanie:

Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać.
Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem.
Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. 

Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.




Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.

Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :)


Składniki:


ciasto kruche:
bezglutenowa mieszanka
Mix C lub inna na ciasto kruche
250 g
cukier puder 125 g
masło lub margaryna bezmleczna 125 g
karob mielony lub kakao 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 3 łyżki
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
siemię lniane mielone  1 łyżeczka
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki

krem kokosowy:
mleko kokosowe puszka 400 ml
skrobia kukurydziana 5 łyżek
masło lub margaryna bezmleczna 125 g
cukier puder 4 łyżki
aromat waniliowy kilka kropli

borówki i chipsy kokosowe do dekoracji


Jeśli dozwolone są jajka to zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka.
Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć  skrobi kukurydzianej (2/3)  z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3).

Przygotowanie:

ciasto:
Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.

krem:
Z mleka kokosowego odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim skrobię kukurydzianą (zamiast skrobi można użyć budyniu kokosowego lub śmietankowego). Pozostałe mleko zagotować ciągle mieszając, wlać skrobię i aromat waniliowy, zagotować do zgęstnienia. Dobrze mieszać aby nie było grudek i nie przypaliło się ;) Budyń pozostawić do ostygnięcia. Masło/margarynę ogrzać do temperatury pokojowej i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej margaryny dodawać po jednej łyżce ostudzony budyń (oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę pokojową). Ubijać mikserem na puszysty krem. Napełnić kremem babeczki, udekorować borówkami i kokosem. Schłodzić w lodówce.













Jagodowe latoSłodkie jagodowe latoBłękitne skarby lata!

Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)


Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu. 


Składniki:

mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż brązowy
ugotowane ziarno quinoa
0,5 szklanki
0,5 szklanki
cukier waniliowy0,5 łyżeczki
daktyleokoło 10 szt
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy1 łyżka 
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru
cynamon (i/lub kardamon)
3 łyżki

szczypta



Przygotowanie:

Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek.

poniedziałek, 14 lipca 2014

Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla

"Nie chcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)






Roladki nektarynkowe

Składniki na około 12 szt:
filet piersi kurczaka 500 g
musztarda słodka brązowa 2 łyżki
miód 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżki
olej lub oliwa 1 łyżka
1 nektarynka

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.


Roladki z kurczaka z nektarynkami




Tort kiełbaskowo - boczkowy

Składniki:

Kiełbasa śląska 0,5 kg
Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg
Boczek plastry 0,3 kg 
przyprawa grillowa, papryka, sól
olej
miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk
majonez - około 3 łyżki
świeży rozmaryn i bazylia - po kilka listków
ketchup
połówka jabłka lub kalarepki


Plastry boczku posypać solą, papryką i ulubioną przyprawą grillową. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Patyczki do szaszłyków (lepsze grube) namoczyć w wodzie. Owinąć ciasno boczek wokół patyczków, tworząc spiralę. Grillować do lekkiego przyrumienienia.

Kiełbaski posmarować olejem, posypać przyprawą i grillować do przypieczenia.

Na środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.





Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję ;)



zBLOGowani.pl

czwartek, 10 lipca 2014

"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :)


Składniki:

skrobia kukurydziana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
margaryna bezmleczna
lub masło 
200 g

cukier puder  1/2 szklanki
karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki

daktyle lub morele suszone 6 szt.
aromat cytrynowy kilka kropli
cukier waniliowy
imbir mielony
cynamon
żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone)
2 łyżeczki
1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki



na lukier:
cukier puder 0,5 szklanki
sok z połowy cytryny lub woda

Przygotowanie:

Daktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. 
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. 
Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.
Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C. 
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. 

Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.

Krem z zielonego groszku z szafranem i rozmarynem (bez glutenu, mleka, jajek)

Lekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka.



Składniki:


zielony groszek  1 szklanka
ziemniaki 4-5 szt.
marchewka 1 szt.
jabłko 1 szt.
rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki 
szafran  1 szczypta
sól do smaku
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować do miękkości. Dodać obrane, pokrojone na kawałki jabłko, szafran i chwilę pogotować. Dodać posiekane liście rozmarynu. Zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Zabielić mlekiem. 





Zielony groszek na różne sposoby

środa, 9 lipca 2014

Fasolka szparagowa z sezamową polewą (bez glutenu, mleka i jajek)

Zamiast tradycyjnej  bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha, polecam :)






Składniki :

mielony sezam 1 łyżeczka
siemię lniane mielone  1 łyżeczka
masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki
olej lniany lub sezamowy 1 łyżka

Przygotowanie:

Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową, przyrumienić lekko na maśle. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać olej np. lniany budwigowy.


Lato w pełni!

Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija z daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;)



Składniki:

mąka gryczana
mąka kukurydziana
skrobia kukurydziana
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
karob mielony2 łyżeczki
błonnik gryczany
siemię lniane mielone
3 łyżki
4 łyżki
miód lub brązowy cukier1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże instant7 g
olej (użyłam rzepakowy)3 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)
kminek mielony
kolendra mielona 
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. 
Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.

Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. 
Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)

Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.


Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Sezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :)





Składniki:

mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż czerwony i brązowy1 szklanka
cukier waniliowy0,5 łyżeczki
poziomki0,5 szklanki
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru2 łyżki



Przygotowanie:

Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać poziomki, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek, ostudzić.

piątek, 4 lipca 2014

Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

 Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień. 


Składniki:
mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponka
mandarynki 3 szt
zielone pestki z dyni 1 łyżka
orzeszki piniowe 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczka
sól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszki

Przygotowanie:
Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem, solą i cukrem (zamiast cukru można użyć syropu z agawy lub miodu). 

Polać sałatkę i posypać przyprawami.


Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Chłodnik z jabłkiem i bazylią (bez glutenu, mleka i jajek)


Składniki:

botwinka 1 pęczek
ogórek kiszony lub świeży 2 szt.
jabłko 1 szt.
śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml
koperek świeży siekany 1 łyżka
bazylia świeża kilka listków
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Botwinkę  pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Zalać wrzątkiem i ugotować. Wystudzić. Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Jeśli używamy słodkiej śmietanki sojowej lub innego zamiennika jogurtu, to lepiej dodać kiszone ogórki aby smak był bardziej kwaskowaty.
Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Ziołowa ice tea z lukrecją, miętą i cytryną

W taki upalny dzień jak dzisiejszy zamiast kawy ratuje mnie moja ulubiona herbatka z lukrecją. Polecam ją osobom z niskim ciśnieniem krwi, stawia na nogi lepiej niż napój energetyczny ;) Poza tym lukrecja ma szereg cennych właściwości - działa antyalergiczne, immunostymulująco, antyzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i łagodząco. Dorzucam do niej kilka świeżych listków pokrzywy i mięty oraz kilka ziaren kolendry. Polecam :)


Składniki:

korzeń lukrecji rozdrobniony 1 łyżka
liście mięty 1 garść
liście pokrzywy 1 garść (w rękawiczce ;)
kolendra kilka ziaren 
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Wrzucamy zioła do dzbanka z zaparzaczem, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy zioła, dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Ze względu na słodki smak lukrecji herbatka nie wymaga dosładzania.


Letnie Orzeźwienie 2014

Jak ugasić pragnienie?

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni



środa, 2 lipca 2014

Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką

Ta kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. 


Składniki:

kapusta pekińska 1 szt
papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt
seler naciowy 1 szt
rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki
szczypiorek 1 pęczek
przyprawy - sól, kolorowy pieprz 

Sos - w zależności od wymogów diety:

wersja bezglutenowa:
jogurt naturalny150 ml
majonez bezglutenowy100 ml
wersja bez jaj:
jogurt naturalny150 ml
majonez sojowy (niekoniecznie)100 ml
wersja bez mleka/wegetariańska:
majonez (sojowy lub zwykły)100 ml
śmietanka sojowa100 ml
wersja light:
jogurt naturalny niskotłuszczowy200 ml


Przygotowanie:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wypłukać. Wymieszać jogurt/majonez z przyprawami.  Warzywa pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, rodzynkami i posiekanym szczypiorkiem.




Lato w pełni!

Naleśniki gryczane z nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Tym razem kupiłam do przetestowania bezglutenowy miks na ciasto pierogowo-naleśnikowe. Niestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta jajka.  Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej, oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a  konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :)



Składniki:


mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka
mąka gryczana  0,5 szklanki
łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki
mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka

Przygotowanie:


Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej kaszy). Dodać mleko i wodę, wymieszać aby nie było grudek. Smażyć na lekko rozgrzanej patelni. Ciasto z czasem gęstnieje, w razie potrzeby dolać wody.



Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek)

 Testowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :)




Składniki:

bakłażan 1 szt
sól pół łyżeczki
pieprz czarny szczypta
papryka słodka pół łyżeczki
mąka kukurydziana 3 łyżki
siemię lniane mielone 1 łyżka
woda  około pół szklanki

Przygotowanie:

Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm. 
Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.

wtorek, 1 lipca 2014

Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek)

Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i  malinowymi pomidorami. 



Składniki:

mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g
cebula 3 szt
grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g
jabłka 2 szt
skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
sól
papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak.



Budyń czekoladowy z kolorowym ryżem, migdałami i ziarnami (bez glutenu, mleka i jajek)

Moje dzieci nie przepadają za muesli ani granolą, trzeba użyć podstępu aby przemycić coś zdrowego na śniadanie -  najskuteczniejszy sposób to zatopienie tego w budyniu ;) 



Składniki:


ryż biały 1 łyżka
ryż brązowy 1 łyżka
ryż czerwony 1 łyżka
ryż dziki 1 łyżka
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki
kakao lub karob 1 łyżeczka
skrobia kukurydziana
lub budyń bezglutenowy
2 łyżki
syrop z agawy, miód lub cukier do smaku
pestki z dyni 1 łyżka
pestki słonecznika  1 łyżka
płatki migdałowe
esencja waniliowa
1 łyżka
1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao rozmieszać z 1/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać skrobię, mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać ryż, pestki i dosłodzić do smaku.