poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu)

Fantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) 



Składniki:


herbatniki  bezglutenowe np. petit beurre 400 g
masło 150 g
tłusty twaróg mielony 750 g
cukier puder 1 szklanka
skórka cytryny 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych
śmietana kremówka 3/4 szklanki
sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna 50 ml
200 ml

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić na dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach. Przykryć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie  skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem.

Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić.

Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia  (np. w mikrofalówce), polać wierzch sernika.



Jagodowe lato

piątek, 27 czerwca 2014

Pomidorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem (bez glutenu, mleka i jajek)

Tym razem moja ulubiona kasza jaglana w wersji obiadowej - z dodatkiem papryki, oliwek, pestek słonecznika i dyni.  Pyszna i zdrowa :)


Składniki:

kasza jaglana  1 szklanka
koncentrat pomidorowy 100 g
papryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt.
oliwki czarne  1/2 szklanki
pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki
zielone pestki z dyni 3 łyżki
orzeszki piniowe 1 łyżka
filet z piersi kurczaka 200 g
kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendra
olej do smażenia

do smaku
kilka łyżek
ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie)
jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny nadmiar wody.
Paprykę pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, odsączyć.



Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać papryką, solą i pieprzem (można użyć gotowej mieszanki typu grill lub gyros), podsmażyć na oleju.
Do kaszy dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, pokrojone na plasterki oliwki, odsączone z wody ziarna i kawałki kurczaka. Dodać sól i przyprawy do smaku.
Jeśli dozwolone są jajka to można dodać do masy jedno kurze lub 3-4 przepiórcze i dobrze wymieszać.
Przełożyć do foremek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami.
Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez 20 minut.

Do posypania użyłam suszonych pomidorów z natką i czarnuszką.


Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka)

Te cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą. Przepyszne :)



Składniki:
daktyle bez pestek





250 g
wrząca woda 1 szklanka
proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
margaryna bezmleczna lub masłomąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g
2 szklanki
brązowy cukier 100 g
jajka
cynamon mielonykakao (lub karob mielony)esencja waniliowa
2 szt kurzych
lub 7 przepiórczych

1 łyżeczka
1 łyżeczka
pół łyżeczki



Przygotowanie:

Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać. 
Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.

Polewa karmelowa:

mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki
ciemny brązowy  cukier 1/4 szklanki
margaryna bezmleczna lub masło 50 g

lub możemy wykorzystać cukierki:
krówki sojowe 6 szt
mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki

Mleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia.











czwartek, 26 czerwca 2014

Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek)

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) 






Składniki:
Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy500 g
karob mielony3 łyżeczki
siemię lniane mielone
siemię lniane całe ziarna
2 łyżeczki
2 łyżeczki
cukier (najlepiej brązowy)2 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
drożdże instant7 g
olej (użyłam rzepakowy)
smarowidło jabłkowo-gruszkowe
3 łyżki
2 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)1 szklanka
orzechy laskowe (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. 

Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.





Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.

środa, 25 czerwca 2014

Smarowidło gruszkowo - jabłkowe



Poiret "Tartinade Stroop Spread"


Otrzymany z 700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru.

Skład:
skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25%





Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.

Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. 

Smak smarowidła jest  intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. 


Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym  pachnie apetycznie owocami i karmelem.  
Konsystencja jest gładka i gęsta, to  smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.

Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :)

Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:
  •  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,
  •  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba.

Łuska gryki - jak ugryźć błonnik gryczany?

  Dawno temu, gdy zaczęła się moda na poduszki wypełnione łuską gryki żałowałam, że nie można nigdzie kupić jej w postaci mielonej - przeznaczonej do spożycia. Cóż, jako farmaceutka zdecydowanie bardziej wierzę w zdrowotne efekty doustnego przyjmowania łuski gryki, niż wynikające ze spania na wypełnionych nią materacach czy poduszkach. ;) Przecież to tak łatwo dostępne, a jednocześnie przebogate źródło błonnika, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dlatego dzisiaj, jak tylko zobaczyłam błonnik gryczany w sklepie, musiałam go kupić do przetestowania. 
  Spodziewałam się, że będzie miał bardzo wyrazisty smak i zapach, a w związku z tym będzie trudno go przemycić do potraw. Okazuje się, że smak ma prawie neutralny, z minimalną nutką goryczy. Błonnik gryczany da się zjeść jako dodatek do jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu.  Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz kruchych ciastek wieloziarnistych. 

mikronizowana łuska gryki ma ciemnobrunatny kolor


Przyjrzyjmy się bliżej co zawiera łuska gryki:
  • minerały zawierające: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan i selen.
  • krzem - wzmacniający kości, włosy i paznokcie, zapobiegający kamicy nerkowej
  • sporo witamin z grupy B (B1,  B2,  B3,  B6) - niezbędnych dla prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza metabolizmu węglowodanów.
  • flawonoidy - głównie rutynę, która pewnie kojarzy się Wam z preparatami mającymi wzmacniać odporność. Niestety jak dotąd żadne badania nie potwierdziły, że rutyna zapobiega przeziębieniom, warto jednak przyjmować ją ze względu na jej  właściwości uszczelniające naczynia krwionośne - to dobry suplement dla osób borykających się z problemem kruchych, pękających naczynek.  Oprócz tego flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne, łagodnie rozkurczowe na mięśnie gładkie i moczopędne. Flawonoidy zawarte w gryce mają bardzo silne właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przez co przypisuje się im działanie zapobiegające nowotworom i opóźniające procesy starzenia. 
  • błonnik - składający się z celulozy i ligniny, pęczniejący pod wpływem wody, regulujący pasaż jelitowy i zapobiegający zaparciom.
Składniki te sprawiają, że łuski gryki wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i przemianę materii. Poprawiają stan skóry, wzmacniają włosy i paznokcie. Wspomogą również walkę z nadwagą.

Dieta z dużą zawartością błonnika polecana jest osobom cierpiących na wiele schorzeń przewodu pokarmowego, w tym celiakię.  Niestety nietolerancja glutenu zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelit, więc antynowotworowe właściwości łuski gryki interesują mnie tym bardziej.

Jutro piekę razowy chleb gryczany :)
Jeśli macie pomysły na wykorzystanie łuski gryczanej, to proszę podzielcie się :)

PS.
chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj




Surówka z białej kapusty z orzeszkami piniowymi i pestkami dyni




Składniki:


kapusta
1/4 główki
marchew
1 szt
ogórek kiszony 1 szt
koperek 

pół pęczka lub pół łyżeczki suszonego
zielone pestki z dyni
1 łyżka
orzeszki piniowe
1 łyżka
olej 1 łyżka
cukier, sól, pieprzdo smaku


Przygotowanie:

Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę i ogórka na drobniejszych. Wymieszać olej z przyprawami, dodać do surówki. Dosypać nasiona dyni i pinii.


Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

Placki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi  falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości oleju ;)


Składniki:


ciecierzyca ugotowana
(lub konserwowa)
2 szklanki
mąka z ciecierzycy (lub jaglana) 0,5 szklanki
mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki
sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku
czosnek (niekoniecznie)
olej do smażenia
2 ząbki



Przygotowanie:

Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć. 
Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor.







wtorek, 24 czerwca 2014

Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek)





Składniki:

kiszone ogórki 400 g
ziemniaki 1 kg
marchew kilka szt.
seler (niekoniecznie) 1 kawałek
bezglutenowa kiełbasa  200 g
(lub ugotowany filet z indyka)
płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki
sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt.
koperek
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki.  Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. 

Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac.


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek)

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;)



Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa bezglutenowa 200 g
pieczarki  300 g
cebula 3 szt
oliwki  150 g
brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków
olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek
ser mozarella lub żółty 200 g
pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól
(lub przyprawa grillowa)
Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut).
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku.
Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut.

Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut. 












Przysmaki dla taty 4

niedziela, 22 czerwca 2014

Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. 





Składniki:

margaryna bezmleczna
cukier puder
mąka kukurydziana
mąka ryżowa (lub z amarantusa)
100 g
1/2 szklanki
1/2 szklanki
1/2 szklanki
skrobia kukurydziana (lub tapioka)1/2 szklanki
popping z amarantusa
(ekspandowane nasiona)
1/2 szklanki

siemię lniane mielone pół łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)
płatki migdałowe
aromat pomarańczowy
1 1/2 szklanki
1/4 szklanki
kilka kropli
 lukier

Przygotowanie:

Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. 
Dodać mleko, aromat. 
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami.







Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.

piątek, 20 czerwca 2014

Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek)

Imieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :)




Składniki:

Ciasto:
margaryna bezmleczna 

100 g
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe)1 szklanka

mąka ryżowa0,5 szklanki
mąka kukurydziana0,5 szklanki
cukier puder0,5 szklanki
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
daktyle 0,5 szklanki
sok z cytryny

zamiast ciasta można użyć bezglutenowych ciasteczek

1 łyżeczka




Bita śmietana z malinami:
śmietana kremówka 0,5 litra
maliny 0,5 szklanki
cukier puder
fix do bitej śmietany
0,5 szklanki
1 torebka

poncz lub herbata do nasączenia ciasta
piankowe żelki do dekoracji



Ciasto:
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. 
Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy.

Krem:
Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus.
Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać.

Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey)
Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji. 
Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem, potem zawijamy zbliżając się do środka.



Owocowe szaszłyki z paluszkami krabowymi (surimi)

Bajecznie kolorowe szaszłyki z surimi z owocami: nektarynkami, kiwi, ananasem, mandarynkami. Szybkie do przygotowania i grillowania, a efekt znakomity :)


Składniki na około 10 szt:
paluszki krabowe (surimi) 1 opakowanie 250 g
nektaryny 2 szt
kiwi  2 szt
mandarynki 3 szt
ananas 1 szt
papryka żółta lub czerwona
olej
niekoniecznie
3 łyżki
przyprawa grillowa 
lub słodka papryka, tymianek, szczypta soli i pół łyżeczki cukru

Paluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki.
Ze względu na zawartość sztucznych dodatków: wzmacniających smak, zapach i barwników lepiej nie podawać ich małym dzieciom - dla nich lepiej przygotować wersję bez surimi lub z dodatkiem łososia.

Przygotowanie:

Paluszki krabowe pokroić na trzy części, nadziewać naprzemiennie z plastrami kiwi, nektarynek, ananasa i cząstkami mandarynek.
Wymieszać przyprawy z olejem i posmarować szaszłyki. 
Piec krótko na wysokim ruszcie lub obrzeżu grilla.


Grillowanie 2014


Przysmaki dla taty 4

Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek)

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy kawie. 



 Składniki:

mleko  400 ml
fix do ubijania typu Śnieżka  2 torebki
brzoskwinie w syropie 1 puszka
owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek)
galaretka brzoskwinowa 1 torebka
żelatyna  2 łyżki
biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie


 Przygotowanie:

Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić na kilka minut aby spęczniała, następnie rozpuścić wstawiając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Przestudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 3 połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Pozostałe mleko ubić z dodatkiem Śnieżki. Dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być chłodna ale płynna), dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką. Szybko przełożyć masę do tortownicy, wyrównać powierzchnię i ułożyć owoce. Polać ostudzoną galaretką.






czwartek, 19 czerwca 2014

Enzymatyczny lek szansą dla chorych na celiakię

Celiakia jest jak dotąd chorobą nieuleczalną, wymagającą stosowania ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Nawet niewielkie, śladowe ilości glutenu w pożywieniu mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego i predysponować chorych do wystąpienia szeregu innych poważnych schorzeń.

Wszystkie osoby z nietolerancją glutenu zainteresują na pewno doniesienia grupy fińskich naukowców pod kier. Marja-Leena Lähdeaho, którzy publikują wyniki testu nowego preparatu enzymatycznego o nazwie kodowej ALV003.

Zawiera on dwa specyficzne enzymy rozkładające cząsteczkę glutenu - czyli glutenazy. Przyjęcie z posiłkiem tego preparatu powoduje rozpad cząsteczek glutenu na mniejsze fragmenty pozbawione szkodliwego wpływu na śluzówkę jelita.

Badania prowadzone w Finlandii objęły 41 osób ze stwierdzoną celiakią, jedna grupa przyjmowała każdego dnia placebo, druga - ALV003. Przez sześc tygodni do diety uczestnicy testu spożywali gluten w ilości 2 g, co jest ekwiwalentem pół kromki chleba. Po zakończeniu testów porównano wyniki biopsji jelita cienkiego z wynikami sprzed eksperymentu. Wyniki wykazały, że u osób z grupy kontrolnej przyjmującej placebo zaobserwowano znacząco silniejszy odczyn zapalny i uszkodzenie błony śluzowej jelita. U osób z grupy przyjmującej preparat ALV003 wyniki biopsji sprzed i po eksperymencie były bardzo zbliżone. Terapia była dobrze tolerowana przez uczestników testów.

Według autorów potencjalnym zastosowaniem ALV003 jest zabezpieczanie chorych na celiaklię przed śladowymi ilościami glutenu w codziennym pożywieniu, na które jesteśmy narażeni mimo rygorystycznie przestrzeganej ścisłej diety.

Badania te to pierwszy krok na drodze preparatu do wprowadzenia na rynek, rozpoczęły się już kolejne międzynarodowe wieloośrodkowe badania z udziałem 500 chorych na celiakię. Prawdopodobnie minie jeszcze wiele lat zanim preparat trafi do sprzedaży. Jeśli badania potwierdzą skuteczność i bezpieczeństwo preparatu i zostanie on zatwierdzony przez odpowiednie krajowe instytucje, można będzie go kupić najwcześniej w 2018 roku.



Nawet jeśli preparat ten nie pozwoli na rezygnację z diety bezglutenowej i objadanie się pizzą czy pszennymi bułeczkami, może wspomóc nas w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia. Może też stanowić ratunek w sytuacjach np. przypadkowego spożycia glutenu - czyli być swoistą "pigułką po" dla bezglutenowców ;)


źródła:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140612114625.htm


Lähdeaho ML, Kaukinen K, Laurila K, et al. Glutenase

ALV003 attenuates gluten-induced mucosal injury in
patients with celiac disease. Gastroenterology 2014;
146:1649–1658.