piątek, 30 maja 2014

Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Aksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. 



Składniki ciasta:


mąka ryżowa 1/2 szklanki
mąka jaglana 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
ocet jabłkowy  1 łyżeczka
aromat waniliowy  1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm.  Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia.



Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna    0,5 kostki

Przygotowanie:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.


Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną (bez glutenu, mleka i jajek)

Te delikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom.

Składniki :

mięso mielone z indyka 500 g
kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki
mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki
marchewka ugotowana 2 szt
majeranek, sól wg uznania
lub świeże zioła (np. tymianek, koperek)

Przygotowanie:

Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



wtorek, 27 maja 2014

Galaretkowe lizaki i babeczki na mini przyjęcie :)

 Na  przyjęciu u alergika dziś mini cudeńka z galaretki ;)


Składniki:

galaretka truskawkowa 1 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
żelki i owoce (truskawki, borówki) do dekoracji 

Przygotowanie:

Każdą z galaretek osobno rozpuścić  w 1 szklance gorącej wody (połowie ilości podanej w instrukcji na opakowaniu).
Do kieliszków (ja użyłam plastikowych) włożyć żelki, drobne owoce typu borówki, poziomki lub kawałki truskawek. Zalać galaretką, wstawić do lodówki. W tężejącą galaretkę wetknąć patyczki do lodów lub kawałki słomek. Gdy galaretka stanie się twarda kieliszek zanurzyć na 2-3 sekundy w gorącej wodzie i wyjąć galaretkowy lizak z foremki. Schłodzić.



W podobny sposób można przygotować mini babeczki galaretkowe - do naszych użyłam pokrojonych w kostkę żelek-pianek i truskawek. 
Im bardziej kolorowo, tym większy efekt "WOW" ;)








Galaretkowy deser "Wakacje nad Morzem Czerwonym"

Deser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :)




Składniki:


galaretka truskawkowa 1 szt
woda 1,5 szklanki
budyń bananowy 1 szt
mleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklanki
żelki i pianki do dekoracji



Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka, jeszcze ciepły wlać na zastygniętą galaretkę - wyspa zagłębia się wtedy "w wodzie". Po zastygnięciu udekorować żelkami. 







Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek)

Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;)


Składniki:


mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka
mąka gryczana  1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
szczypta soli
woda lub mleko sojowe około 3/4 szklanki
banany 2-3 sztuki
olej do smażenia 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wodę lub mleko sojowe (może być też ryżowe), wymieszać do uzyskania gładkiego, lejącego ale gęstego ciasta. 

Banany obrać, pokroić na plasterki około 0,5 cm grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać. 

Na rozgrzany olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby  był oblany ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.





Wymagająca dieta

Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek)

Pyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła.


Składniki:

mąka kukurydziana



2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 torebka
5 jabłek
rodzynki, cynamon - wg uznania
cukier - do smaku

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania. 
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką kukurydzianą.  Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części (uformować dwie kulki). Włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.  

Formę (może byż tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia)

Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek)

 Delikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie.



Składniki:


kleik ryżowy 1 torebka 170 g
margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g
cukier waniliowy 1 torebka
syrop daktylowy  5 łyżek
lub daktyle 12 szt.
proszek do pieczenia bezglutenowy
cukier puder
siemię lniane mielone

1 łyżeczka
50 g
1 łyżeczka


Przygotowanie:

Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła. 
Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać 1/4 szklanki wrzątku a gdy zmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić.

Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem  i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia.



Wymagająca dieta

Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek)

Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). 


Składniki:

1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego
około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego 
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru.

Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.

Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają się również duże.




Wymagająca dieta Akcja bez nabiału

poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek)

To pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :)




Składniki ciasta:
mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
olej  1/2 szklanki
mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki
mąka kokosowa  1/2 szklanki
proszek do pieczeniasoda 1 łyżeczka1/3 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut.


Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna    0,5 kostki

Przygotowanie:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.





Akcja bez nabiałuCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka)




Składniki:

filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg
zielona papryka 1 szt
czerwona papryka 1 szt
marchew 2 szt
cebula 1 szt
pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt
grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt
(lub mrożonka typu mieszanka chińska)
czosnek 1 ząbek
pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku
olej do smażenia
woda  około 2 szklanki
mąka ziemniaczana
cukier (najlepiej ciemny brązowy)



Przygotowanie:

2 łyżki

2 łyżki





Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Posypać pieprzem, papryką, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. 


Paprykę pokroić w wąskie  paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego)

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje.

Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu).






piątek, 23 maja 2014

Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę?

Każdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że  tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać:

  • na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze - odwróconą do góry dnem;
  • przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą;
  • do piekarnika wstaw puszkę z wodą -  ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej.
  • piecz bez włączania termoobiegu;
  • po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą.
Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według własnego pomysłu. Z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 0,5 szklanki wody gotuję kisiel (aby ułatwić sobie życie można podgrzać w mikrofali, na średniej mocy około 30 sekund). Do gorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu)



Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor.

Efekt prezentuje się następująco:


Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami

Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu jabłkowego. W sytuacji alergii na pomidory, można zamiast nich dodać trochę soku z marchewki.

Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka)

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty.




Składniki:
mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka 
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka
olej 3 łyżki
mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki
łupiny z nasion babki lub siemię lniane mielone 1 łyżeczka
kminek (całe ziarna)
oliwki czarne lub zielone

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone sięmię lniane), dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (podgrzać do około 35 stopni C), olej i sól. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać pozostałe 0,5 szklanki mleka.
Dodać nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano.

Uwaga: Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na marchew, selera lub pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna.

Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami.




Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. 
Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. 

Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj.



czwartek, 22 maja 2014

Barszcz ukraiński dla alergika





Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią.



ziemniaki 1 kg
mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa)
filet z kurczaka lub indyka      około 200 g
czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki
liść laurowy
majeranek
świeży koperek
kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki)
sinlac lub mleko sojowe
sok z buraków, sok jabłkowy
sól

Przygotowanie:



Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Ugotować warzywa do miękkości. Barszcz niestety traci przy tym swój intensywnie czerowny kolor, więc jak zakończymy gotowanie najlepiej dodać 2-3 szklanki świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać majeranek, kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z malą ilością zimnej wody). Jeśli wolimy barszcz zabielany to dodajemy kilka łyżeczek kaszki typu Sinlac, lub mleko sojowe. Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż płatki kleiku rozpłyną się)
Solimy do smaku ( jeśli używaliśmy soku z buraków z kartonu, to nie wymaga już zwykle dosalania)



środa, 21 maja 2014

Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka)

Zapach tych placków jest boski,  cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów...



mąka gryczana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
miód lub cukier 2 łyżki
drożdże instant 1 torebka
mleko sojowe lub woda około 2 szklanki
jabłka  2 szt
cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki


Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać. 
Na patelnię nalać wartwę  około 0,5 cm, oleju  rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 

wtorek, 20 maja 2014

Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka)


Według ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :)


Składniki:

mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka 
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
woda około 2 szklanki
siemię lniane mielone  1 łyżka
koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki
parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.

Dodać posiekane świeży koperek (ewentualnie suszony). Wymieszać, przełożyć do  foremek, mogą być też papierowe jak do muffinek. Parówki pokroić na plasterki i powtykać w ciasto. (Lepiej głębiej, aby ciasto po urośnięciu przykryło parówki, unikniemy wtedy zbytniego przyrumienienia.)




Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.

Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. 






Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj.


Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka)



Składniki:

siemię lniane mielone






















1 łyżeczka 
mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej  i jaglanej po 2 łyżki 
mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml 
olej 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni.

Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia.



Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka)





Składniki:


filet z piersi indyka (lub kurczaka)500 g
ananas (świeży lub z puszki)1 szt
mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki)1 szt
jabłko 1 szt
rodzynki1/2 szklanki
sos sojowy bezglutenowy1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok jabłkowy 1 szklanka
sól, pieprz, papryka 
olej do smażenia





Przygotowanie:
do smaku








Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia.
Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. 

Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.
Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki.






Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka)

Składniki:


ugotowane ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana kilka łyżek


Przygotowanie:

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem. Jeśli używamy dopiero co ugotowanych, to trzeba je ostudzić zanim dodamy mąkę. 

Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd. 

Z ciasta uformować wałki grubości około 2 cm, pokroić skośnie aby otrzymać kształt kopytek. 

W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju. Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.

Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać:

żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy 
zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego)
czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowego


Na zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe:







Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami


Składniki:

mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex)





















500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka 
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
woda około 2 szklanki
żelatyna 1 łyżeczka
kabanosy bezglutenowe 1 paczka
pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk
natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania


Przygotowanie:

Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić  na około 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund na niskiej mocy) lub wstawiając szklankę do garnka z gorącą wodą. Po rozpuszczeniu powinna mieć postać gęstego, kleistego płynu. Odstawić do ostygnięcia. 

Płaskie formy natłuścić olejem i oprószyć mąką.

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.

Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone).
Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna mieć grubość 1,5 - 2 cm.

Na wierzchu ułożyć kabanosy i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Posypać np. oregano.



Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.

Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia. 

Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz w tym poście.