Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.
Składniki:
kleik ryżowy dla niemowląt
| 85g (pół paczki) |
margaryna bezmleczna | 100g |
cukier puder | 50g |
proszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it | 0,5 łyżeczki 100 g |
ekstrakt waniliowy | kilka kropli |
syrop daktylowy | 3 łyżki |
karob mielony | 2 łyżki |
siemię lniane mielone | 0,5 łyżeczki |
woda | 1 łyżka |
cynamon | 0,5 łyżeczki |
powidła śliwkowe | kilka łyżek |
Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.
Karob można zastąpić kakao lub rozpuszczalną kawą typu cykoria instant.
Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu.
Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.
Przygotowanie:
Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.
Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.
Szukam inspiracji na wypieki bezlaktozowe i bezglutenowe z racji świątecznego gościa.
OdpowiedzUsuńNapisz mi proszę gdzie kupujesz taką margarynę?
W supermarkecie można wyszukać bezmleczne produkty - Maryna, Palma w zielonym opakowaniu. Oczywiście zawsze trzeba sprawdzić skład czy nie dodali serwatki czy jogurtu, skład Palmy różni się w zależności od producenta. Do kruchych ciasteczek dobry jest też olej kokosowy.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
genialne ciasteczka, a wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę sięgnąć po jedno, czy dwa ;)
OdpowiedzUsuńpiękne
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńJutro je upiekę
OdpowiedzUsuńDuży plus za przepis i dokładny opis co czym zastąpić!